Σκόπελος Ιστορία

Στιγμές από την ιστορία της Σκοπέλου

Η Σκόπελος διαθέτει μακραίωνη ιστορία, όπως άλλωστε όλη η Ελλάδα. Στο νησί έχουν βρεθεί μυκηναϊκός τάφος και Ασκληπιείο. Η αρχαία παράδοση θέλει την Σκόπελο να έχει πρωτοκατοικηθεί από αποίκους Κρητικούς από την Κνωσό, με αρχηγό τον Στάφυλο, τον γιό της Αριάδνης και του Θησέα.

Ο Μύθος αυτός ίσως προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταγωγή του φημισμένου κρασιού της Σκοπέλου, τους δεσμούς με την Αθήνα, αλλά και την ύπαρξη πόλης στο νησί με το όνομα Κνωσός. Ο Πεπαρήθιος οίνος ήταν περίφημο το κρασί της Σκοπέλου, μιας και Πεπάρηθος ονομαζόταν η Σκόπελος στην αρχαιότητα.

Εκτός από το κρασί της η Σκόπελος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην αρχαιότητα εκτός από μια νίκη στο αγώνισμα του Σταδίου που πέτυχε 53η Ολυμπιάδα, το 568 π.Χ. ο Άγνων ο Πεπαρήθιος και πέρασε στην Αθανασία. Την ελληνιστική περίοδο το νησί άλλαξε όνομα και πήρε στην σημερινή του ονομασία, Σκόπελος.

Κατά την Ρωμαική περίοδο και τα Βυζαντινά χρόνια, η Σκόπελος υπέφερε από πειρατικές επιδρομές και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας. Πέρασε στην φραγκοκρατία ως τμήμα του Δουκάτου της Νάξου, ενώ ξαναέγινε βυζαντινή για λίγο στα χρόνια του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ του Παλαιολόγου, μέχρι την Άλωση της Πόλης, οπότε και πέρασε στην κυριαρχία της Βενετίας.

Το 1538 ο διαβόητος Τούρκος ναύαρχος Χαϊρεδιν Μπαρμπαρόσα κατέλαβε την Σκόπελο και την κατέστρεψε ολοκληρωτικά, αφού κατάσφαξε τους κατοίκους. Περιηγητές του 16ου αιώνα αναφέρουν το νησί ως ακατοίκητο για μεγάλο διάστημα μετά την καταστροφή. Η Σκόπελος συμμετείχε στις προεπαναστατικές διαδικασίες και στην Επανάσταση του 1821 και συμπεριλήφθη στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος μαζί με τις υπόλοιπες Σποράδες, με την συνθήκη του Λονδίνου το 1830.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ